Helsingin seudun lentopallotuomarit

Ohjeita tuomareille kaudelle 2016-17




Tuomaripalkkiolomake

Tuomaripalkkiolomake löytyy jälleen liiton sivuilta:

http://www.lentopalloliitto.fi/media/lentopallon-tietopankki/erotuomarimateriaalit/tuomaripalkkio-lomake.pdf




Tuomaripalkkiot

Liiton kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti ateriakorvausta ei ole oikeutta periä lainkaan, riippumatta kilometreistä ym. seikoista. Päivärahat ovat asia erikseen, mutta ne eivät käytännössä koske yksittäisiä otteluita.

Jos ottelusta puuttuu rajatuomarit, niin ainoastaan päätuomarilla on oikeus lisäkorvaukseen.

Palkkiot löytyvät täältä:
http://www.lentopalloliitto.fi/media/lentopallon-tietopankki/saannot-ja-maaraykset/nimeamistaulukko-2016-17-sarjamaaraysten-liite-2.xlsx

Palkkiot aikuisten sarjoissa Palkkiot nuorten sarjoissa



Ottelutulosten ilmoittaminen

Otteluiden tulokset ilmoitetaan edelleen suoraan pelipaikalla. Uutta on se, että pöytäkirjaa ei lähetetä erikseen, vaan siitä otetaan ja lähetetään kuva suoraan tulospalveluilmoituksen yhteydessä. Tämä koskee sekä liiton että alueen sarjoja. Ohje tulospalvelun käyttöön löytyy täältä:
http://www.lentopalloliitto.fi/media/lentopallon-tietopankki/sarja-ja-tulospalvelumateriaalit/tulosten-ilmoittaminen-2016.pdf

Mitä teen, jos en pysty lähettämään tulosta pelipaikalla? Pyydä apua paikallaolijoilta. Todennäköisesti joukkueilta löytyy useita älypuhelimia, joten pyydä menemään osoitteeseen lentopallo.torneopal.fi/ilmoita, ja ota vaikka vielä tulostettu ohje mukaan. Vaikka pöytäkirjassa lukeekin, että "päätuomari lähettää tuloksen tulospalveluun ja postittaa pöytäkirjan sarjanhoitajalle", niin pöytäkirja ei ole se paikka, jossa tuosta asiasta määrätään, vaan sarjamääräykset, ja sarjamääräykset toteavat asiasta näin:
Kaikissa sarjoissa kotijoukkue yhdessä ottelun päätuomarin kanssa vastaa siitä, että ottelun lopputulos ilmoitetaan annetuin ohjein reaaliaikaiseen Lentopalloliiton sarjanhallintaohjelman tulospalveluun.

Jos et saa paikallaolijoilta apua etkä kykene lähettämään tulosta vielä pelipaikalla, mutta voit tehdä sen kotona tietokoneella tai esim. työpaikalla, niin se käy hyvin.

Jos sähköinen lähetys ei kertakaikkiaan onnistu, niin voit kertoa asiasta aluekouluttajalle ja postittaa pöytäkirjan perinteiseen tapaan sarjanhoitajalle.




Otteluiden uudelleennimeäminen

Mitä teen, jos en pääse minulle nimettyyn otteluun? Viime kaudella kaikki uudelleennimeämiset kulkivat Jorin kautta. Tällä kaudella menetellään siten, että tuomari kysyy ensin vähintään yhdeltä vapaana olevalta - ja mielellään ottelupaikkaa lähellä asuvalta - tuomarilta, pääsisikö tämä auttamaan. Huomaa, että kyselyä ei laiteta massapostituksena kaikille, vaan tehdään "täsmäkyselyjä". Jos tuuraaja löytyy, niin alkuperäinen tuomari ilmoittaa asiasta joukkueille ja ao. nimeäjälle, joka vaihtaa pelin myös tulospalveluun. Jos tuuraajaa ei löydy, niin tuomari kertoo asiasta Jorille ja samalla kertoo, kenelle on jo ottelua yrittänyt kaupata.

Syynä tähän menettelytavan muutokseen on se, että viime kaudella valtaosa uudelleennimeämisistä meni suoraan ensimmäiselle tuomarille jolle peliä tarjottiin, ja sen kysymyksen voi hyvin tehdä alkuperäinenkin tuomari, eikä nimeäjä.

Mistä tiedän, ketkä ovat lähellä olevia tuomareita? Jos et ole jo saanut, niin pyydä Jorilta kartta kaikista Helsingin aktiivituomareista. Ko. karttaan ei laiteta suoraa linkkiä näkyviin eikä sitä jaeta muille kuin kartalla oleville tuomareille, mutta saat sen viimeistään pyytämällä. Samasta yhteydestä löydät helposti myös listan tuomareista ja näet heille nimetyt ottelut, jotta pystyt varmistamaan ettet suotta kauppaa päällekkäistä tehtävää.

Massapostituksia pyritään välttämään, mutta esim. viime hetken sairastumisissa, joissa on kiire löytää apua, niihin saa edelleen turvautua. Muissa tilanteissa pyri löytämään tuuraaja hyvissä ajoin, sillä se on aina sitä helpompaa, mitä paremmin ollaan ajoissa liikkeellä. Nimeäjät hoitavat tehtäväänsä puhtaasti vapaaehtoistyönä, joten olisi suotavaa, ettei sitä sitä ainakaan tarpeettomasti vaikeuteta.

Nimeäjiä ovat:




Alueen sarjojen erityissäännöt 2016-17

Periaatteet:

  1. Joukkue voi pelata tarvittaessa viidellä pelaajalla.
  2. Liberon voi nimetä eräkohtaisesti
  3. Libero voi siirtyä loukkaantuneen pelaajan tilalle kenttäpelaajaksi

Joukkueen kokoonpano

Joukkueella on ottelun alkaessa oltava vähintään kuusi lisenssin maksanutta pelaajaa, mutta kaikkien ei tarvitse olla pelipaikalla. Mikäli pelipaikalla on vain viisi pelaajaa, joukkue saa pelata ottelun niillä. Tällöin kuutospaikka on tyhjä, ja sen yli hypätään syöttöjärjestyksessä. Huom: viidellä saa pelata vain silloin, kun kuudetta pelaajaa ei ole mahdollista käyttää.

Jos joukkue aloittaa täysilukuisena ja tulee myöhemmin vajaaksi mistä tahansa syystä, se voi jatkaa peliä, kunhan kentällä on vähintään viisi pelikelpoista pelaajaa.

Liberopelaaja

Mikäli joukkueella on erän alkaessa vähintään seitsemän pelikelpoista pelaajaa, se voi nimetä niistä erään yhden liberon. Tämä päätös on tehtävä ennen kunkin erän alkua.

Mikäli joukkueella on ottelun alkaessa vähintään kahdeksan pelikelpoista pelaajaa, se voi käyttää kansainvälisten pelisääntöjen mukaisesti kahta liberoa, mutta tämä vaihtoehto on voimassa koko ottelun ajan.

Mikäli joukkue olisi tulossa vajaaksi muusta syystä kuin rangaistuksen seurauksena eikä poikkeuksellista vaihtoa ole mahdollista tehdä, siirtyy penkillä oleva libero tavalliseksi kenttäpelaajaksi.

Mikäli seuraavissa erissä joukkueella on erän alkaessa vain kuusi tai viisi pelaajaa, sillä ei enää ole oikeutta käyttää liberoa vaan liberosta tulee automaattisesti kenttäpelaaja.

Toisin sanoen:

1. Jos vähintään kahdeksan pelaajaa -> voi käyttää kahta liberoa normaalien sääntöjen mukaisesti. Kenttäpelaajan loukkaantuessa toinen liberoista siirtyy tavalliseksi kenttäpelaajaksi ja jäljelle jäänyt libero jatkaa joukkueen liberona ottelun loppuun saakka. Liberon loukkaantuessa joukkue jatkaa normaalien pelisääntöjen mukaisesti yhdellä liberolla ottelun loppuun saakka.

2. Jos vähintään seitsemän pelaajaa -> voi valita kuhunkin erään yhden liberon

3. Jos erän alkaessa on vain kuusi tai viisi pelaajaa -> ei voi käyttää liberoa siinä erässä

4. Jos joukkue tulee vajaaksi:

A. Liberosta tulee tavallinen kenttäpelaaja

B. Jos pelaajia jäljellä yhteensä viisi, joukkue pelaa viidellä pelaajalla

C. Jos joukkue tulee vajaaksi rangaistuksen seurauksena, on mahdollista jatkaa viidellä pelaajalla, mutta libero ei voi siirtyä kenttäpelaajaksi siinä erässä

5. Viidellä saa pelata vain silloin, kun kuudetta pelaajaa ei ole mahdollista saada kentälle

Esimerkkejä:

1. Joukkueella on ottelussa seitsemän pelaajaa. Yksi pelaajista toimii liberona. Yksi kenttäpelaajista loukkaantuu: libero siirtyy kenttäpelaajaksi hänen paikalleen ja joukkue jatkaa peliä kuudella, eikä voi enää käyttää liberoa.

2. Joukkueella on ottelussa kuusi pelaajaa, mutta yhden on henkilökohtaisista syistä pakko poistua neljännen erän jälkeen: joukkue jatkaa viidellä pelaajalla.

3. Joukkueella on kahdeksan pelaajaa, joista yksi on nimetty liberoksi. Pelaaja no 7 on aloittanut erän vaihdossa, mutta hänet on vaihdettu kentälle ja sieltä pois. Kenttäpelaaja loukkaantuu: pelaaja no 7. Voidaan vaihtaa kentälle poikkeuksellisella vaihdolla, joten hän siirtyy kentälle ja libero jatkaa liberona.

4. Joukkueella on kahdeksan pelaajaa, joista yksi on nimetty liberoksi. Pelaaja no 7 on aloittanut erän vaihdossa, mutta hänet on vaihdettu kentälle ja sieltä pois. Kenttäpelaajaa rangaistaan erästä poistamisella: joukkue jatkaa erän loppuun viidellä kenttäpelaajalla, eikä voi käyttää liberoa.

5. Joukkueella on seitsemän pelaajaa. Ensimmäisessä erässä pelaaja no 1. on liberona. Toisessa erässä joukkueella ei ole liberoa lainkaan, vaan kaikki ovat tavallisia kenttäpelaajia. Kolmannessa erässä pelaaja no. 2 on liberona. Neljännessä erässä pelaaja no 3. on liberona. Viidennessä erässä pelaaja no 1. on liberona.