Helsingin seudun lentopallotuomarit

Ohjeita tuomareille kaudelle 2017-18

Osiot voi laajentaa/piilottaa otsikkoa klikkaamalla

Liiga-, PS, ja kouluttajien sarjanalkutilaisuus 9.9.2017


Keskisormen näyttö

21.2.2 Loukkaava käytös: herjaavat tai loukkaavat sanat tai elkeet tai kaikenlaiset halveksivat ilmaisut.

Siis aina erästä poistamisen arvoinen.


Varoituskorttien käyttö

Pelaajien reagoiminen: normaali reagointi on erotettava protestoinnista. Tunteiden näyttäminen on sallittua, purnaaminen ei.

Anna keltainen riittävän ajoissa. Se ennaltaehkäisee tulevia käytösrikkeitä, ja peli lähtee liikkeelle oikeanlaisessa hengessä.


Pallon pelaaminen verkon päällä

Edellyttää päätuomarilta:

 • Tietoa - käy läpi erilaisia vaihtoehtoja kaikessa rauhassa (ei pelitilanteessa), opi malleja
 • Taitoa - rakentuu kokemuksen kautta
 • Tarkkaavaisuutta - harjoittele ja tiedosta miten toimit eri tilanteissa
 • Rohkeutta - päätökset ovat aina kielteisiä toiselle osapuolelle, ja on oltava riittävän rohkea viheltämään sen mitä näkee. Ratkaisujen täytyy olla samanlaisia erän alussa kuin ratkaisupalloissakin.

Pallo osittain tai kokonaan verkon toisella puolella + yhtäaikainen kosketus palloon => virhe joukkueen, jonka pelaajan kosketus tapahtuu verkon väärällä puolella.

Pallo verkon päällä + yhtäaikainen kosketus + pallo menee ulos => virhe vastapuolen

Pallo verkon päällä + yhtäaikainen kosketus + pallo jää peliin => joukkueella jälleen kolme kosketusta.

Pallo verkon päällä + yhtäaikainen kosketus + pallo osuu antenniin => uusi pallo.

Pallo verkon päällä + ei-yhtäaikainen kosketus + pallo osuu torjuntaan => palloralli jatkuu.


Perustekniikka

Päätuomarin viheltäessä pallorallin päättyneeksi

Hänen tulee seuraavaksi:

 • Suorittaa oikea tiedon keruu ennen lopullista päätöstä/näyttöä
 • Uskaltaa kohdata viheltämänstä tilanne
 • Seurata tilanteet/tapahtumat loppuun asti

Hyvän yhteistyön välineitä (PT-VT):
 • Kommunikointi
 • Ota katsekontakti joka pallorallin jälkeen
 • Verkkotuomari, auta päätuomaria avustavilla näytöillä VAIN jos se on tarpeen
  (huomaamattomasti ja lyhyesti)
  • Avustaen ei vaatien
  • Älä puutu päätuomarin tehtäviin

SÄÄNTÖ SANOO:
24.2.2 Hän voi myös käsimerkein, viheltämättä, ilmoittaa valtuuksiensa ulkopuolella tapahtuvista virheistä, mutta hän ei saa painostaa niillä päätuomaria.

Avustava näyttö vain silloin, kun päätuomari todella tarvitsee verkkotuomarin apua.

Näyttö rinnan korkeudella.

Periaatteita

 • Tee oikeita ratkaisuja, älä miellyttäviä ratkaisuja.
 • Muista maalaisjärki.
 • Vihellä mitä näet, älä mitä olet näkevinäsi tai mitä haluaisit nähdä.
 • Ratkaise ongelmia, älä tee niitä.
 • Tuomari on joukkuetta varten, joukkueet eivät ole tuomareita varten.
 • Onnistut tai opit.
 • Muista itsekritiikki.

Liigan erityiskäytäntöjä

Pelialueen koko

Vapaa-alue päädyssä tasan 6,5m, sivulla 3-5m.

Arvonta

Arvonnassa valinta vain aloitus/vastaanotto

Kenttäpuolten vaihto joka erän jälkeen

Aloitus vuoroperiaatteella myös 5. erä, 8. pisteessä ei puoltenvaihtoa

Keskirajatulkinta

Lähtöaskel ei virhe

Erätauot

Erätauot 3min 2-3 erän välillä 15min. Mahdollisuus pidentää normaali erätauko max 6min ja 2-3 erätauko max 18min. (Erätauko 8min + 10min lämmittelyaika)

Tuomarin esteellisyyksien merkintä Torneopaliin

Torneopalissa on mahdollisuus merkitä esteellisyyksiä kullekin tuomarille erikseen siten, että nimeäjät näkevät ne automaattisesti. Ohje esteiden kirjaamisesta löytyy tästä:

Esteet.pdf

Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa Torneopaliin, valitaan se alempi laatikko, TILAA UNOHTUNUT SALASANA.

Kirjautumistunnus ei ole sähköpostiosoite, vaan muotoa etunimi (väli) sukunimi.

Huom! Sarjanalkupalaverissa kokeiltiin tätä esteiden kirjaamista, ja se ei onnistunut aivan suoraan oheista ohjetta seuraamalla, vaan Omat tiedot -kohdasta puuttui valinta "Esteet". Tilanteeseen auttoi se, että mentiin tuomarilistaan (punainen TUOMARIT-linkki), sieltä valitaan oma nimi ja vasta sen jälkeen OMAT TIEDOT. Kirjautuminenkin jouduttiin tekemään pariin kertaan, mutta lopulta omat tiedot aukesivat siten, että esteetkin oli aseteltavissa ohjeen mukaisesti.

Sitten kun kaikki otteluohjelmat on julkaistu, voi omien tietojen Joukkueet-kohdasta valita myös esteellisyyksiä yksittäisiä joukkueita kohtaan. Voi esim. merkitä pelaavansa jossain joukkueessa, jolloin sen joukkueen pelit näkyvät esteellisinä ajankohdasta riippumatta.

Tuomaripalkkioiden verotus

Tuomaripalkkioista itse palkkion osuus on verotettavaa tuloa. Rajatuomarin puuttumisesta saatava lisäkorvaus on myöskin verotettavaa tuloa.

Jos verotettava osuus on korkeintaan 20 euroa, ei ennakonpidätystä tarvitse suorittaa, mutta ko. summa on silti verotettavaa.

Tuomaripalkkiolomake

Tuomaripalkkiolomake löytyy liiton sivuilta:
http://www.lentopalloliitto.fi/media/lentopallon-tietopankki/erotuomarimateriaalit/tuomaripalkkio-lomake.pdf

Vinkki: verokortti kannattaa tulostaa suoraan palkkiolomakkeen kääntöpuolelle, niin se on aina saatavilla kun sitä tarvitaan.

Tuomaripalkkiot

Liiton kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti ateriakorvausta ei ole oikeutta periä lainkaan, riippumatta kilometreistä ym. seikoista. Päivärahat ovat asia erikseen, mutta ne eivät käytännössä koske yksittäisiä otteluita.

Jos ottelusta puuttuu rajatuomarit, niin ainoastaan päätuomarilla on oikeus lisäkorvaukseen.

Palkkiot löytyvät täältä:
http://www.lentopalloliitto.fi/urheilua/kilpailu/kilpailusaannot-sarjamaaraykset-ja-poytakirjat/nimeamisohjeet-ja-tuomaripalkkiot.html

Palkkiot aikuisten sarjoissa Palkkiot nuorten sarjoissa

Pelaajan henkilöllisyyden tarkistaminen

Joskus on tullut vastaan tilanteita, joissa on herännyt epäilys siitä, että pöytäkirjaan merkitty pelaaja ei ole sama kuin se, joka kentällä pelaa. Tällaisissa tilanteissa tuomari ei estä pelaajaa pelaamasta - ei edes silloin, vaikka olisi varmaa, että nimi ja pelaaja eivät vastaa toisiaan. Asiaa voi kuitenkin tiedustella ko. joukkueelta ja laittaa merkinnän pöytäkirjaan, ja viedä siten asia liiton tai alueen asianomaisen toimielimen ratkaistavaksi.

Jotta asiaan olisi mahdollista ottaa kantaa myöhemmin, kannattaa ko. pelaajasta ottaa kuva. Mikäli joukkue tai pelaaja siitä kieltäytyy, niin sekin on arvokas tieto asiaa käsiteltäessä.

Ottelutulosten ilmoittaminen

Otteluiden tulokset ilmoitetaan edelleen suoraan pelipaikalla. Uutta on se, että pöytäkirjaa ei lähetetä erikseen, vaan siitä otetaan ja lähetetään kuva suoraan tulospalveluilmoituksen yhteydessä. Tämä koskee sekä liiton että alueen sarjoja. Ohje tulospalvelun käyttöön löytyy täältä:
http://www.lentopalloliitto.fi/media/lentopallon-tietopankki/sarja-ja-tulospalvelumateriaalit/tulosten-ilmoittaminen-2016.pdf

Mitä teen, jos en pysty lähettämään tulosta pelipaikalla?
Pyydä apua paikallaolijoilta. Todennäköisesti joukkueilta löytyy useita älypuhelimia, joten pyydä menemään osoitteeseen
http://lentopallo-extranet.torneopal.fi/taso/lptulos.php
ja ota vaikka vielä tulostettu ohje mukaan.

Vaikka pöytäkirjassa lukeekin, että "päätuomari lähettää tuloksen tulospalveluun ja postittaa pöytäkirjan sarjanhoitajalle", niin pöytäkirja ei ole se paikka, jossa tuosta asiasta määrätään, vaan sarjamääräykset, ja sarjamääräykset toteavat asiasta näin:

Kaikissa sarjoissa kotijoukkue yhdessä ottelun päätuomarin kanssa vastaa siitä, että ottelun lopputulos ilmoitetaan annetuin ohjein reaaliaikaiseen Lentopalloliiton sarjanhallintaohjelman tulospalveluun.

Jos et saa paikallaolijoilta apua etkä kykene lähettämään tulosta vielä pelipaikalla, mutta voit tehdä sen kotona tietokoneella tai esim. työpaikalla, niin se käy hyvin.

Jos sähköinen lähetys ei kertakaikkiaan onnistu, niin voit kertoa asiasta aluekouluttajalle ja postittaa pöytäkirjan perinteiseen tapaan sarjanhoitajalle.

Otteluiden uudelleennimeäminen

Ei muutoksia edellisestä kaudesta

Mitä teen, jos en pääse minulle nimettyyn otteluun?
Tuomari kysyy ensin vähintään yhdeltä vapaana olevalta - ja mielellään ottelupaikkaa lähellä asuvalta - tuomarilta, pääsisikö tämä auttamaan. Huomaa, että kyselyä ei laiteta massapostituksena kaikille, vaan tehdään "täsmäkyselyjä". Jos tuuraaja löytyy, niin alkuperäinen tuomari ilmoittaa asiasta joukkueille ja ao. nimeäjälle, joka vaihtaa pelin myös tulospalveluun. Jos tuuraajaa ei löydy, niin tuomari kertoo asiasta Jorille ja samalla kertoo, kenelle on jo ottelua yrittänyt kaupata.

Mistä tiedän, ketkä ovat lähellä olevia tuomareita?
Jos et ole jo saanut, niin pyydä Jorilta kartta kaikista Helsingin aktiivituomareista. Ko. karttaan ei laiteta suoraa linkkiä näkyviin eikä sitä jaeta muille kuin kartalla oleville tuomareille, mutta saat sen viimeistään pyytämällä. Samasta yhteydestä löydät helposti myös listan tuomareista ja näet heille nimetyt ottelut, jotta pystyt varmistamaan ettet suotta kauppaa päällekkäistä tehtävää.

Massapostituksia pyritään välttämään, mutta esim. viime hetken sairastumisissa, joissa on kiire löytää apua, niihin saa edelleen turvautua. Muissa tilanteissa pyri löytämään tuuraaja hyvissä ajoin, sillä se on aina sitä helpompaa, mitä paremmin ollaan ajoissa liikkeellä. Nimeäjät hoitavat tehtäväänsä puhtaasti vapaaehtoistyönä, joten olisi suotavaa, ettei sitä sitä ainakaan tarpeettomasti vaikeuteta.

Nimeäjiä ovat:

 • Jori Ostrovskij: liiton sarjat, eli M2-M3 ja N1-N2
 • Jukka Häll: alueen sarjat, eli M4-M5 ja N3
 • Kari Jääskeläinen: kaikki rajatuomarit

Alueen sarjojen erityissäännöt 2017-18

Ei muutoksia edellisestä kaudesta

Periaatteet:

 1. Joukkue voi pelata tarvittaessa viidellä pelaajalla.
 2. Liberon voi nimetä eräkohtaisesti
 3. Libero voi siirtyä loukkaantuneen pelaajan tilalle kenttäpelaajaksi

Joukkueen kokoonpano

Joukkueella on ottelun alkaessa oltava vähintään kuusi lisenssin maksanutta pelaajaa, mutta kaikkien ei tarvitse olla pelipaikalla. Mikäli pelipaikalla on vain viisi pelaajaa, joukkue saa pelata ottelun niillä. Tällöin kuutospaikka on tyhjä, ja sen yli hypätään syöttöjärjestyksessä. Huom: viidellä saa pelata vain silloin, kun kuudetta pelaajaa ei ole mahdollista käyttää.

Jos joukkue aloittaa täysilukuisena ja tulee myöhemmin vajaaksi mistä tahansa syystä, se voi jatkaa peliä, kunhan kentällä on vähintään viisi pelikelpoista pelaajaa.

Liberopelaaja

Mikäli joukkueella on erän alkaessa vähintään seitsemän pelikelpoista pelaajaa, se voi nimetä niistä erään yhden liberon. Tämä päätös on tehtävä ennen kunkin erän alkua.

Mikäli joukkueella on ottelun alkaessa vähintään kahdeksan pelikelpoista pelaajaa, se voi käyttää kansainvälisten pelisääntöjen mukaisesti kahta liberoa, mutta tämä vaihtoehto on voimassa koko ottelun ajan.

Mikäli joukkue olisi tulossa vajaaksi muusta syystä kuin rangaistuksen seurauksena eikä poikkeuksellista vaihtoa ole mahdollista tehdä, siirtyy penkillä oleva libero tavalliseksi kenttäpelaajaksi.

Mikäli seuraavissa erissä joukkueella on erän alkaessa vain kuusi tai viisi pelaajaa, sillä ei enää ole oikeutta käyttää liberoa vaan liberosta tulee automaattisesti kenttäpelaaja.

Toisin sanoen:

1. Jos vähintään kahdeksan pelaajaa -> voi käyttää kahta liberoa normaalien sääntöjen mukaisesti. Kenttäpelaajan loukkaantuessa toinen liberoista siirtyy tavalliseksi kenttäpelaajaksi ja jäljelle jäänyt libero jatkaa joukkueen liberona ottelun loppuun saakka. Liberon loukkaantuessa joukkue jatkaa normaalien pelisääntöjen mukaisesti yhdellä liberolla ottelun loppuun saakka.

2. Jos vähintään seitsemän pelaajaa -> voi valita kuhunkin erään yhden liberon

3. Jos erän alkaessa on vain kuusi tai viisi pelaajaa -> ei voi käyttää liberoa siinä erässä

4. Jos joukkue tulee vajaaksi:

A. Liberosta tulee tavallinen kenttäpelaaja

B. Jos pelaajia jäljellä yhteensä viisi, joukkue pelaa viidellä pelaajalla

C. Jos joukkue tulee vajaaksi rangaistuksen seurauksena, on mahdollista jatkaa viidellä pelaajalla, mutta libero ei voi siirtyä kenttäpelaajaksi siinä erässä

5. Viidellä saa pelata vain silloin, kun kuudetta pelaajaa ei ole mahdollista saada kentälle

Esimerkkejä:

1. Joukkueella on ottelussa seitsemän pelaajaa. Yksi pelaajista toimii liberona. Yksi kenttäpelaajista loukkaantuu: libero siirtyy kenttäpelaajaksi hänen paikalleen ja joukkue jatkaa peliä kuudella, eikä voi enää käyttää liberoa.

2. Joukkueella on ottelussa kuusi pelaajaa, mutta yhden on henkilökohtaisista syistä pakko poistua neljännen erän jälkeen: joukkue jatkaa viidellä pelaajalla.

3. Joukkueella on kahdeksan pelaajaa, joista yksi on nimetty liberoksi. Pelaaja no 7 on aloittanut erän vaihdossa, mutta hänet on vaihdettu kentälle ja sieltä pois. Kenttäpelaaja loukkaantuu: pelaaja no 7. Voidaan vaihtaa kentälle poikkeuksellisella vaihdolla, joten hän siirtyy kentälle ja libero jatkaa liberona.

4. Joukkueella on kahdeksan pelaajaa, joista yksi on nimetty liberoksi. Pelaaja no 7 on aloittanut erän vaihdossa, mutta hänet on vaihdettu kentälle ja sieltä pois. Kenttäpelaajaa rangaistaan erästä poistamisella: joukkue jatkaa erän loppuun viidellä kenttäpelaajalla, eikä voi käyttää liberoa.

5. Joukkueella on seitsemän pelaajaa. Ensimmäisessä erässä pelaaja no 1. on liberona. Toisessa erässä joukkueella ei ole liberoa lainkaan, vaan kaikki ovat tavallisia kenttäpelaajia. Kolmannessa erässä pelaaja no. 2 on liberona. Neljännessä erässä pelaaja no 3. on liberona. Viidennessä erässä pelaaja no 1. on liberona.